ΝΕΟ

kinduneuoun-na-chathoun-30-40-ton-theseon-ergasias-se-10-chronia

Κινδυνεύουν να χαθούν 30%-40% των θέσεων εργασίας σε 10 χρόνια;

2019-05-10 11:17:29

Τι κοινό έχει ένας ταξιτζής, μια γραφειοκρατική υπάλληλος μιας δημόσιας υπηρεσίας, ένας ιδιωτικός υπάλληλος σε βενζινάδικο, ένας τραπεζικός υπάλληλος στο ταμείο μιας τράπεζας και ένας οδηγός νταλίκας διεθνών μεταφορών;
Το κοινό τους είναι ότι θα πρέπει να μάθουν να κάνουν κάποια άλλη δουλειά στην επόμενη δεκαετία γιατί οι δουλειές τους θα πάψουν να υπάρχουν λόγω της ραγδαίας εκθετικής εξέλιξης της τεχνολογίας.

Είτε το θέλουμε είτε όχι, η Ελλάδα (και ολόκληρος ο κόσμος) βρίσκεται στο κατώφλι τεράστιων αλλαγών στην επόμενη δεκαετία όπως έγραψα πριν λίγες βδομάδες σαν αναπόσπαστο κομμάτι της αλλαγής που θα επέλθει σε ολόκληρο τον κόσμο με την έλευση της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, δηλαδή την δημιουργία των σκεπτόμενων μηχανών και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνολογία των υπολογιστών προχωράει με εκθετική πρόοδο, καθώς αποδεικνύεται ο διπλασιασμός της υπολογιστικής ισχύος ανά διετία για την ίδια μονάδα κόστους σύμφωνα με τον Νόμο του Moore.

Ενώ η Tesla έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει να πουλάει τα πρώτα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα μέσα στο 2019, δηλαδή τους επόμενους 7 μήνες, η Mercedes κάνει ήδη δοκιμές στις αυτοοδηγούμενες νταλίκες που θα μπορούν να μετακινούν εμπορεύματα 24 ώρες το 24ωρο, ενώ οι αφρικανικές χώρες μεταφέρουν τις τραπεζικές συναλλαγές στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα παρακάμπτοντας την δημιουργία και λειτουργία των κλασικών τραπεζών ξεπερνώντας πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες στην διείσδυση του fintech, στην Ελλάδα σκεφτόμαστε ακόμη εάν θα προχωρήσουμε στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και με ποιο τρόπο, ενώ το κράτος προσλαμβάνει χιλιάδες νέους υπαλλήλους για να βάζουν σφραγίδες σε χαρτιά που χάνονται, και σπαταλάμε εκατομμύρια εργάσιμες ώρες καθημερινά για να ταΐζουμε το άπατο βαρέλι της γραφειοκρατίας.

Ο Βέμπερ στην έναρξη της προεκλογικής του καμπάνιας για την προεδρία της ΕΕ ονόμασε ανάμεσα στις δέκα δεσμεύσεις του για την προεδρία του την δημιουργία "έξυπνων σπιτιών" για τη φροντίδα των ολοένα και περισσότερων ηλικιωμένων συνταξιούχων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την έρευνα στην Τεχνητή Νοημοσύνη με $100 δισεκατομμύρια στα επόμενα δέκα χρόνια. Οι ΗΠΑ ήδη ξοδεύουν πολλά περισσότερα από αυτά μέσα από την έρευνα και εξέλιξη των ιδιωτικών εταιρειών που ασχολούνται με αυτά.

Ήδη τα μεγαλύτερα και καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο προσφέρουν πτυχία που κάποιος μπορεί να πάρει παρακολουθώντας τα προγράμματα τους μέσα από το διαδίκτυο.

Όσο ασχολούμαστε με το αν η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα μειώσουν τις θέσεις εργασίας στο ελληνικό δημόσιο (είναι σίγουρο ότι θα τις μειώσουν) μένουμε ακόμα πιο πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Η Εσθονία ήδη έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης όπου τις αποφάσεις σε απλά θέματα βγάζει ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που φορτώνουν όλα τα στοιχεία και εκείνο βγάζει αμέσως την απόφαση μαθαίνοντας μάλιστα μετά από τη μελέτη άλλων παρόμοιων υποθέσεων και αποφάσεων.

Αν καταφέρουμε να μείνουμε πίσω και σε αυτή την βιομηχανική επανάσταση οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικότερες από την κρίση που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δέκα χρόνια, καθώς οι απώλειες θέσεων εργασίας από την δομική αλλαγή της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τεράστιες.

Πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα ως χώρα μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, διαφορετικά θα βρεθούμε μόνο χαμένοι από την επερχόμενη 4η βιομηχανική επανάσταση, αν είμαστε μόνον καταναλωτές των νέων τεχνολογιών και όχι συνδημιουργοί τους.

Έχουμε το τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να γίνουμε μέρος αυτής της επανάστασης καθώς δεν απαιτούνται τα τεράστια κονδύλια για να φτιάξουμε εργοστάσια, αλλά τα λαμπρά μυαλά και η διασύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο μέσα από το διαδίκτυο. Όμως λειτουργούμε σε ένα από τα πιο αναχρονιστικά συστήματα γραφειοκρατίας που θα εμποδίσει να ξεκινήσουν εδώ στη χώρα μας οι μικρές εταιρείες 2-3 ατόμων που θα γίνουν οι μελλοντικοί κολοσσοί της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ρομποτικής.

Κανονικά θα πρέπει να διευκολυνθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι ο κύριος μοχλός της καινοτομίας, αλλά ώσπου να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες απόλυτης ελευθερίας και στήριξης για τις μικρές επιχειρήσεις που θα ασχολούνται με τις τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής. Αλλιώς θα είμαστε από εκείνους που χάνοντας το 35% με 40% των θέσεων εργασίας λόγω της νέας τεχνολογίας της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, δεν θα έχουμε κάτι για να τους επανεκπαιδεύσουμε.

Στην 2η Βιομηχανική Επανάσταση του Εξηλεκτρισμού στις αρχές του 20ου αιώνα χάθηκαν περισσότερες από 3 στις 10 θέσεις εργασίας. Τώρα με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση των Έξυπνων Μηχανών θα χαθούν πολλές παραπάνω, αν δεν κινηθούμε εγκαίρως, άμεσα, για να προετοιμαστούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Αλλιώς θα κινδυνεύουμε να συνεχίσουμε την κατρακύλα του βιοτικού επιπέδου μας κάτω από τις αφρικανικές χώρες που σήμερα συναγωνιζόμαστε μόνο στην οικονομική ανελευθερία.

Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι ξεκάθαρη. Το ερώτημα είναι αν έχουμε καταλάβει ως κοινωνία πως αν μείνουμε πίσω αυτή τη φορά, οι άνεργοι θα γίνουν περισσότεροι από τους εργαζόμενους στη χώρα μας.


*Ο Άγης Βερούτης είναι μηχανολόγος μηχανικός, αρθρογράφος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας και είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με τη Νέα Δημοκρατία.
www.facebook.com/a.veroutis, www.twitter.com/agissilaos, [email protected]